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  Bringing value through Expertise   
 

 

Recently Karnataka AAR (Authority of Advance Ruling) has given a ruling in the matter of “M/s T&D Electricals” 

holding that no Registration is required under the CGST Act,2017 for execution of a works contract in other 

state where there no fixed establishment in that state. Relevant facts of the case alongwith relevant legal 

provisions leading to captioned ruling are analysed below: 

 

A.   FACTS                             

• T&D Electricals is registered as a works contractor and wholesale supplier in Jaipur, Rajasthan 

• The applicant has been awarded a contract by M/s Shree Cement Ltd., Rajasthan for supply of 

material, installation and commissioning (works contract) to township at M/s Karnataka Cement 

Project (a unit of Shree Cement Ltd.) in the state of Karnataka. 

• Invoices of the applicant is to be addressed to M/s Karnataka Cement Project, Karnataka 

• The applicant does not have any premises in Karnataka and M/s Shree Cement Ltd. will only provide 

a temporary small space for office and storage (without any formal documents) 

• Assessee first approached Rajasthan AAR however the AAR opined that since the question pertains 

to requirement of registration in Karnataka, hence application should be filed before Karnataka AAR. 

 

B.  QUESTIONS BEFORE AAR AND OBSERVATION/ RULING        

S.NO. QUESTIONS BEFORE THE AAR OBSERVATION & RULING BY THE AAR 

1. Whether separate registration is required by the 

applicant in Karnataka? If yes, whether agreement 

would suffice as an address proof since the applicant 

does not have any proof 

• The applicant intents to supply goods & 

services from principal place of business in 

Rajasthan. 

• The applicant does not have any other fixed 

establishment other than Rajasthan 

• Therefore, no requirement is there to 

obtain registration in Karnataka for 

execution of contract. 

 

2. If registration is not required in Karnataka and if the 

applicant purchases goods from dealers of Rajasthan 

and directly ship from such dealer premises to the 

township at Karnataka, whether dealers would charge 

CGST & Rajasthan SGST or IGST? 

The Rajasthan dealer must charge CGST and 

Rajasthan SGST under the bill to ship to 

transaction in terms of section 10(1)(b) of IGST 

Act, 2017 as both supplier and recipient is in 

Rajasthan. 

3. If registration is not required in Karnataka and if the 

applicant purchases goods from dealers of Karnataka, 

whether dealers would charge CGST & Karnataka 

SGST or IGST? 

Dealer in Karnataka must charge IGST under the 

bill to ship to transaction in terms of section 

10(1)(b) of IGST Act, 2017 as both supplier and 

recipient is in different states. 
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4. What documents would be required with transporter 

to ship material to Karnataka site from dealer of 

Rajasthan & Karnataka? 

With respect to documentation to be carried by 

the transporter of goods, no ruling is given as it 

does not get covered u/s 97(2) of the CGST Act, 

2017. 

 

C.  OUR COMMENTS                                                               

The ruling given by the Karnataka AAR has confirmed that for requirement of GST registration in a state, 

presence of fixed establishment in that state is essential. If the supplies/ work is being performed by the 

assessee from its permanent place of business existing in a different state, then separate registration in the 

state of performance of works contract shall not be required.  

 


