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Recently Hon’ble Rajasthan Authority of Advance Ruling (AAR) has given a ruling in the matter of “Clay Craft 

India Private Limited” holding that the remuneration paid to Director whether whole time or not will attract 

GST under Reverse Charge Mechanism (RCM). Though under GST law, AAR rulings are binding only to the 

applicant and does not constitute any binding precedent at all. However, it needs to be noted that earlier 

Hon’ble Karnataka AAR has also passed a similar ruling in the matter of “Alcon Consulting Engineers (I) Pvt. 

Ltd.” Through this update, we have analysed the captioned AAR ruling along with capturing the current legal 

position on the matter.  

A. Understanding the AAR Ruling          

The applicant company has raised the following questions before the Rajasthan AAR:  

• Whether GST is payable on a reverse charge basis on the salary paid to the director of the company as 

per the contract?  

• Whether GST applicability will differ if the said director is also a part-time director in any other 

company? 

The applicant submitted that GST will not apply on the remuneration paid to directors as they are the 

employees and they are given salaries along with benefits as per the policy decided by the company for its 

employees, thus, covered under Schedule III. The company is deducting TDS on their salary u/s 192 of The 

Income Tax Act,1961, applicable for employees. The salary being paid to Director is being booked under 

“Income from Salary” by the Directors in their personal Income Tax returns. In support of their contention, the 

applicant submitted abstract of memorandum and article of association which mentioned that appointment 

of directors and so on. 

On the contrary, the department has simply provided that the director is not the employee of the company 

and therefore, the amount paid to them will not be covered under Schedule-III.  

The AAR held that directors are not the employees of the company and hence, liable to GST. It emphasized 

that the director is a supplier of services and the applicant (company) is the recipient of such services. The 

service rendered by the director to the company for which the consideration is paid to them, under any head, 

is chargeable to GST on reverse charge basis. 

B. GST & OTHER APPLICABLE LAWS ON THE SUBJECT       

a) Whether services by director to company is covered under Reverse Charge Mechanism (RCM)? 

Section 9(3) of the CGST Act extends the levy on the recipient of the goods or service for specific 

category of goods and service as notified. According to Serial no. 6 of Notification No. 13/2017 - 
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Central Tax (Rate) dated 28.06.2017, services supplied by a Director of a company or a body corporate 

to the said company or the body corporate is liable to tax under reverse charge. Thus, the company 

or a body corporate located in the taxable territory, being recipient of service is liable to pay tax under 

reverse charge. 

b) Whether Remuneration to Director is Supply? 

Taxability is attracted when a transaction or activity comes within the scope of supply as set out in 

Section 7 of the CGST Act, 2017 read with Schedule I, II and III. 

Section 7(2) read with Clause (1) of the Schedule III to the CGST Act, 2017 provides that services by an 

employee to the employer in the course of or in relation to his employment shall be treated neither 

as a supply of goods nor a supply of services. 

In view of above, Remuneration to director would be a supply if the same is not between employee 

to the employer. Thus, moot question for attracting taxability would be employer-employee 

relationship between director and company. 

c) What is employer-employee relationship? Whether Director is any Employee? 

To ascertain whether Director is or can be an employee or not and whether there is employer-

employee relationship between director and company, we need to check definitions provided under 

Companies Act 2013, principal law governing Corporate sector in India:  

Executive Directors 

 

Whole-time director  

 

 

  

Managing Director 

 

Section 2(94) of the Companies 

Act, 2013 defines the term 

‘whole-time director’ as a 

director, who is in the whole-time 

employment of the company. 

Section 2(54) of the Companies 

Act, 2013 defines ‘managing 

director’ as a director who, by 

virtue of the articles of a company 

or an agreement with the 

company or a resolution passed in 

its general meeting, or by its 

Board of Directors, is entrusted 

with substantial powers of 

management of the affairs of the 

company and includes a director 

occupying the position of 

managing director, by whatever 

name called 

Non-executive 

director 

Independent Director  An “independent director” in 

relation to a company, means a 

director other than a managing 
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Nominee Director 

director or a whole-time director 

or a nominee director. 

Nominee director means a 

director nominated by any 

financial institution in pursuance 

of the provisions of any law for the 

time being in force, or of any 

agreement, or appointed by any 

Government, or any other person 

to represent its interests 

[Explanation to Section 149] 

 

From the above reading, we can safely say that a Whole-time director or Managing Director, being entrusted 

with substantial powers of management would be a whole-time employee of the company who take part in 

the day to day activities of the company. On the other hand, the non-executive director, does not take part in 

the day to day activities of the company and attend only meetings of board or committee thereof held at 

periodical intervals. They assist the executive directors in making strategic decisions. They are not employees 

of the company. 

This position is further strengthened by the decision of Hon’ble Supreme Court in “Employees State Insurance 

Corpn. v. Appex Engineering P. Ltd., (1998) 1 Comp LJ 10 wherein the Court held that managing director 

occupies dual capacity – one as a “principle employer” and another as an “employee”, in the context of 

Employee State Insurance Act, 1946. 

Under the Income Tax law also, master-servant relationship is an essential condition for the purpose of:  

• treating an income under the head “salary”.  

• deducting tax at source (TDS) under section 192 of the Income tax Act, 1961. 
 

The issue as to whether a director is an employee or not has been considered by the courts at many occasions. 

o In Ram Pershad v. Commissioner of Income Tax 1973 AIR 637, the Hon’ble Supreme Court held that 

the assessee, a managing director of a company, had to exercise his powers under the agreement 

within the terms and limitations prescribed under the articles of association and subject to the control 

and supervision of the directors, This is indicative of his being employed as a servant of the company, 

and therefore, the remuneration payable to him was salary within the meaning of section 7 of the 

Income Tax Act. 

o In CIT v. L. Armstrong Smith, 1946 14 ITR 606 Bom, it was held that remuneration of the assessee, as 

a chairman and managing director, is to be taxed under the head ‘income from salary’ and not under 

‘business income’. 

o In CIT v. M.S.P. Rajes, (1993) 77 Com Cases 402, Hon’ble Karnataka high Court also, relying on decision 

in Dharangadhara Chemical Works Ltd v. State of Saurashtra 1957 AIR 264 wherein test of master-

servant relationship was used by the Apex Court, held that remuneration received by managing 

director is taxable under the head income from salary. 
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In the light of the above judgments, it is safe to conclude that even under Income Tax Act, the remuneration 

paid to whole time director/Managing Director, being an employee of the company, is in the nature of “salary”. 

d) What was the position under service tax law as Remuneration to Directors was liable to reverse 

charge in Service Tax regime as well? 

Under Service Tax Regime as well, taxability and reverse charge conditions were same on 

Remuneration to Directors. 

In Allied Blenders and Distillers (P.) Ltd. v. CCE & ST [2019] Hon’ble CESTAT of Mumbai Bench vide its 

Order No. A/88105 of 2018 dated June 25, 2018 stated that it is crystal clear that the Directors, who 

are concerned with the management of the company, were declared to all statutory authorities as 

employees of the company and complied with the provisions of the respective Acts, Rules and 

Regulations indicating the Director as an employee of the company. Therefore, No Service Tax would 

be leviable on remuneration paid to Directors if they were employees of the company. 

C. Our View            

The Decision of AAR is incorrect since it failed to consider fact that Directors were working in the capacity of 

employees as well as evidences relied upon by the applicant in support of its contention. Salary paid by 

applicant for employer- employee relationship with Directors was clearly outside the purview of GST law vide 

Entry 1 to Schedule III of the CGST Act, 2017. Further AAR has failed to pass a speaking order and has just given 

the decision without discussing the basis for such decision.  

In our considered view, a Director can have multiple service contracts with a company like employment 

contract, rental contract, royalty for IPR services, consultancy contract etc. Reverse charge provisions as 

enumerated under section 9(3) of CGST Act would take in its ambit only the payments made to Directors for 

services rendered as Director on the Board of company and no other service. However, if other services 

provided by director (not in the capacity of director) are taxable, then they will fall under forward charge 

mechanism and not under reverse charge mechanism. 

In case a company enters into an employment service agreement with a Director and he works as Managing 

Director or Whole Time Director, then the remuneration paid to him shall not be a supply and would not be 

covered under reverse charge mechanism.  

 


